Vekop

Kedvezményezett neve: Knot Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A projekt címe:

WATERSCOPE a magyar innováció exportképes terméke – Knot Kft. exportpiaci pozíciójának erősítése

Támogatás összege: 6.000.000,-Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának bemutatása:

Waterscope-ról:

Az WaterScopeot partnereink fokozott vízbiztonságra és üzembiztonságra törekvése ihlette. Partnereinknek szükségük volt egy olyan berendezésre, amely mikrobiológiai vizsgálatokat végez nagy mennyiségben, lehetőleg on-line rendszerben. Jelen berendezés egy mikrobiológiai vízvizsgáló készülék amely digitális holográfia segítségével automatikusan, folyamatos üzemmódban monitorozza a különböző típusú vizeket. Egy térfogati vizsgálaton alapuló eljárás alkalmazásával a rendszer egyaránt képes a természetes vizeket, ivóvizet (nyers, szűrt, hálózati) és tisztított szennyvizet, illetve ballasztvizet elemezni. A berendezés egy terepi, vagy a későbbiekben laborkészülék, amely férgek, nematodák, és egyes algák felismerésére, osztályozására, koncentrációjának megállapítására alkalmas. Ezen élőlények elszaporodása az ivóvízben egészségre is kockázatos lehet, vízben való előfordulásuk meghatározása fontos piaci igény. A különböző férgek elsősorban olyan helyeken okozhatnak problémát, ahol homokszűrös vagy aktív szénszűrős-rendszereket alkalmaznak, míg a toxikus hatású kék alga Európa állóvizeiben okozhat problémát, elsősorban olyan helyeken, ahol felszíni vízkivétellel nyerik az ivóvízhez a nyers vizet. Az WaterScopeal meghatározható az optimális szűrő visszamosatás időpontja, ezáltal csökkenthető a visszamosatási gyakoriság, optimalizálható a folyamat, mely jelentős víz-, energia-, és munkaerőköltség megtakarítást eredményez. Egy teljesen újszerű alkalmazás, mely jelenleg fejlesztési stádiumban van, a ballasztvíz vizsgálata, mely a teherhajó ballasztvizének megfelelő tisztítottságáról ad képet a kikötők hatóságainak, ezzel elkerülhetővé téve egy ökológiai katasztrófát.

 

A tiszta ivóvíz főbb felhasználói a lakosság, a mezőgazdaság azon belül is főképp az élelmiszeripar.

 

A Knot Kft. a projekt keretében a következő kiállításokon vesz részt: 2018. nov. 27-30: POLLUTEC Lyon,

Franciaország, 2018. október 17-19: H2O Mostra, Internazionale dell’Aqua, Bologna, Olaszország, 2018. október 23-25: POL ECO SYSTEM Poznan, Lengyelország (Intern. Trade Fair of Environmental

Protection), 2019. március 26-28: Wasser Berlin, Németország, 2019. november 5-8: AQUATECH Amsterdam, Hollandia. Ezzel erősíti piaci pozicióit a következő célországokban – Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Németország, Hollandia, Ausztria.

A felsorolt célországokra vonatkozó részletes piackutatási tanulmány az elkövetkezendő évek sales

tevékenységének sorvezetőjeként kívánjuk használni.

Tervezett befejezési dátum: 2019.12.31.

Projekt azonosító száma: VEKOP-1.3.1-16-2018-00192